Gratis verzending vanaf €50 in NL en €100 in BE Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden.
020-2614758 Mijn account Wijnmandje (0)

FRANKRIJK

Frankrijk is en blijft het klassieke wijnland bij uitstek. Geen land heeft zo veel grote namen of telt zo veel grote wijnen die wereldwijd als absolute referentie gelden. Niet voor niets zijn druiven van Franse oorsprong als chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot en pinot noir ware wereldburgers geworden. Frankrijk is het één na grootste wijnbouwland van Europa. Het wijngaardareaal omvat ongeveer 800.000 hectare. Alleen Spanje heeft met ongeveer 1 miljoen hectare meer wijngaardareaal. Italië is een goede derde met 600.000 hectare. 

Druifluis

Na de val van het Romeinse rijk in de vijfde eeuw namen de kloosters de wijnbouw voor hun rekening. Deze hebben vele eeuwen goed werk verricht en de wijnbouw verder ontwikkeld. In 1863 kwamen signalen uit de Rhône dat er op onverklaarbare wijze wijnstokken afstierven. Hele wijngaarden streven af en dit verspreidde zich razendsnel over alle wijngebieden in Frankrijk en de rest van Europa. Er kwam een drastisch en dramatisch einde aan de bloei van de Franse wijnbouw. 2,5 miljoen hectare wijngaard stief af en vele wijnboeren en wijnhuizen gingen failliet. De boosdoener bleek een druifluis (Phylloxera Vastarix) te zijn die in de wortels van de druivenstok kleine wondjes maakt waardoor het sap wegloopt, de wortels beschimmelen en de plant afsterft.  

Pas 20 jaar later kwam de oplossing. Amerikaanse wortels van druiven bleken restistent tegen dit monstertje. Wijngaarden werden met resistente Amsteriaaknse onderstokken opnieuw aangeplant. 1 miljoen hectare is niet opnieuw aangeplant. Gelukkig werd wel de gemiddelde kwaliteit van de wijn beter. 

Ook in de periode 2004-2015 is er door de concurrentie vanuit de wijn producerende landen buiten Europa  weer een extra 100.000 ha is verdwenen. Het gevolg is dat er in Frankrijk steeds minder maar wel betere wijn wordt geproduceerd. 

Terroir en druivennaam

Trefwoord voor wijnland Frankrijk is Terroir. Terroir staat voor het ideale samenspel tussen de bodem, klimaat en het wijngaardmanagement van de wijnbouwer. De wijngebieden zijn dan ook ingedeeld naar de topografische plek waarbij onlosmakelijk één of meerdere specifieke druiven zijn aangeplant. Op het etiket werd dan ook alleen de wijnstreek, het wijndorpje of het château genoemd. Dat was voor de consument niet altijd even makkelijk als je niet goed bekend bent met de Franse topografie. Dan weet je immers nauwelijks wat voor wijn je kunt verwachten. Nieuwe wijnlanden zoals Australië, Amerika en Zuid Afrika begonnen juist de druif prominent op het etiket te zetten wat voor consumenten vaak meer zegt. De internationale concurrentie nam voor de Franse wijnboeren voelbaar toe. De laatste 10 jaar zijn dan ook veel Franse wijnboeren de druivennaam op het etiket gaan vermelden, wat prettig is voor de  “druifdrinkende” consument.

Wijn classificatie systeem

In Frankrijk kunnen we de een aantal verschillende wijngebieden onderscheiden. In Noord Frankrijk zijn er de Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Loire, Bourgogne en Beaujolais. Zuidelijk gelegen wijngebieden zijn Côtes du RhoneBordeaux, Provence, Languedoc-Rousillon, Le sud Ouest en Corsica.

Elk gebied heeft weer de onderverdeling volgens het bekende Franse Classificatie systeem. Deze bestaat uit 3 lagen: Vin de France (VDF), Indication Greagraphiqie Protegée (IGP) en Appéllation d’Origin Protegée. Onderstaande figuur geeft dit weer. De AOP wijnen zijn goed voor maar 20% van de totale productie.

De afkortingen moeten er eigenlijk voor zorgen dat het voor ons makkelijker wordt om te begrijpen waar een wijn vandaan komt en met welke kwaliteit we te maken hebben. Dan is het wel handig als je weet wat deze afkorting dan precies wil zeggen.

De IGP wijnen komen net als de AOP uit afgebakende gebieden. Het verschil met de AOP wijnen is dat de regels minder streng zijn. Er mogen bijvoorbeeld druivenrassen gebruikt worden die niet zijn toegestaan in de AOP of er mag meer geoogst worden. Frankrijk kent drie verschillende soorten IGP wijnen: per departement, verschillende zones binnen één departement, en over meerdere departementen verspreid.

Wijn buiten de regels om

Hoe strenger de regels zijn, hoe beter de wijn, toch? Deze stelling gaat echter niet altijd op. Sommige wijnboeren kiezen er bewust voor om zich niet geheel aan de regels te houden en krijgen genoegen nemen met herkomstbenaming Vin de France. Is de wijn dan per definitie slecht? Absoluut niet dus. Heeft de wijn een herkomstbenaming zoals IGP of AOC op het etiket staan dan kan je ervan uitgaan dat de wijn kwalitatief goed is, ontbreekt dit echter dan is de wijn niet automatisch kwalitatief slecht.

De druiven voor wijnen met Vin de France op het etiket mogen uit heel Frankrijk komen. Ook kan het zijn dat de druiven wel uit een afgebakend wijngebied afkomstig zijn, maar dat het gaat om druiven die volgens de regels niet toegestaan zijn in de AOP- of IGP-wijnen van het desbetreffende gebied. Door een wijn als Vin de France op de markt te brengen, hebben wijnboeren meer vrijheid bij de keuze van wijngaarden en druivenrassen.